SL-C 130 Sant Moí

Dificultat baixa
Dificultat mitjana
Dificultat alta
Longitud: 10,3 km
Dificultat: Mitjana
Durada aprox. a peu: 3 h 36 min

Punt inici: aparcament del castell de Montesquiu

L’itinerari ens porta a l’ermita romànica de Sant Moí. Té el seu inici a l’aparcament del castell de Montesquiu, baixa pel corriol fins a font Codineta, puja cap a Planeses i entra a Sant Moí després de creuar el torrent de les Dous. De tornada passa per la Farga de Bebié, va fins a la font de Planeses i puja de nou a l’aparcament del castell de Montesquiu des de font Codineta. Aquest itinerari coincideix en alguns trams amb el GR 151 i el GR 210.

Des de l’aparcament del castell de Montesquiu anem a buscar el sender que baixa en direcció nord per la banda esquerra del castell. El camí ens porta a font Codineta, al creuar el pont seguim la pista fins a trobar un sender que surt a la nostra dreta i ens portarà a la Solana. D’allà pugem a l’esquerra fins a arribar al coll de Planeses. Seguim fins a Planeses, la pista discorre al costat dels camps fins a entrar de nou dins el bosc. La seguim fins trobar un petit sender que marxa avall per l’esquerra i que ens portarà a creuar el torrent de les Dous. Passat el torrent el corriol s’enfila bosc amunt fins a sortir a un pedregar el qual creuem i reprenem el camí fins a arribar a la pista que ve dels Bufadors. L’agafem a l’esquerra i arribem a l’ermita de Sant Moí. En aquest punt ens trobem amb el GR 151 el qual ja no deixarem fins al final de l’itinerari.

L’ermita de Sant Moí és una petita construcció preromànica, o d'un romànic molt primitiu, probablement edificada a finals del segle X. El temple està format per una sola nau coberta per un entramat de bigues de fusta i capçada per un absis semicircular, l’interior del qual està decorat amb pintures neoromàniques elaborades durant la darrera restauració. Diuen que aquest és el lloc on va viure l’ermità Moí, que més tard esdevingué sant.

Per tornar cap al castell, agafem la pista que surt de Sant Moí direcció la Farga de Bebié. La pista surt del límit de Parc i ens porta a les casilles de la Farga, les quals travessem pel mig i  pugem les escales que ens porten a la via del tren. Seguim a mà esquerra fins haver creuat el pont. Passat el pont de la via, el camí segueix a l’esquerra i arriba a la Farga de Bebié. Entrem a la colònia per l’antiga carretera N-152 i seguim fins a trobar-nos el pont que creua el riu Ter. Travessem el pont i seguim a l’esquerra, el camí ens portarà a l’estació de tren. En aquest punt ens trobem amb el GR 210 Camí vora Ter el qual ja no deixarem fins al final de l’itinerari.

Des de l’estació de tren de la Farga de Bebié seguim la carretera de l’esquerra i uns metres endavant passem pel mig de les cases del Solell. Continuem recte i trobem que el camí esdevé un petit sender que entra de nou al Parc i puja fins a la font de Planeses. Des d’aquí l’itinerari segueix per pista fins a trobar el pont de font Codineta. Passat el pont que creua la riera, la pista fa un revolt molt marcat a l’esquerra; a la dreta, ens queda la via del tren. Agafem el corriol que s’enfila i que ens pujarà directament a l’aparcament del castell de Montesquiu.